Skup dijaspore Gore – Izabran inicijativni odbor

Published by udg on

Na samom početku ovim saopštenjem, u par rečenica, želimo upoznati širu javnosti sa onim o čemu je razgovarano u ponedeljak na skupu u Briselu.

Inicijativnom odboru je ostalo samoispoljavanje žaljenja što skupu nije prisustvovao niko od političkih
predstavnika, sem Nuhije Tairovcija koji je prisustvovao u svojstvu koordinatora kao kontinuitet ranijeg podpisivanja drafta za opštinu Gora, kao i Veisa Šerifija ispred mreže NVO koji djeluju u Gori.

U prilogu objašnjenja nekih političkih subjekata navedeni su razlozi sprečenosti dolaska na skup u Briselu su: vizni režim, prezautestot drugim obavezama, kao i drugi opravdani razlozi. Pismenim putem su podršku skupu dali, GIG, DSV, CDU, dok je ZGL telefonskim putem dao podršku.

Sam skup se sastojao iz dva djela, gde su u prvom djelu razmatrane sve unapred zacrtane tačke koje su ranije publikovane, dok se u drugom djelu radilo na konkretizovanju dogovorenog.

Epilog svega toga je da se došlo do jednoglasnog zaključka svih prisutnih da se oformi UDG (Udružena Dijaspora Gore) koja ce uzeti učešća u rješavanju svih najbitnijih problema građanstva Gore, kao jedno organizovano i politički nezavisno tjelo.
Aktuelne teme o kojima se razgovaralo su od presudne važnosti za egzistencijalni opstanak zajednice. Najbitniji zaključci sa skupa dijaspore u Briselu su sledeći:

1. Fokus svih učesnika skupa se odnosio na primarni problem, a to je osnivanje opštine Gora, uz predhodno uzimanje u obzir pravne procedure, u sistemu institicija R. Kosova, te ukoliko se pokaže i daljnja nezainteresovanost, internacionalizacija ovog gorućeg pitanja.

2. Druga tačka o kojoj je vođena diskusija, je gorući problem devastacije flore i faune rečnog fonda Gore, koji je kako je inače svima poznato, uzurpirana na jedan brutalan i nezakonit načim ignorisanjem našeg građanstva, te otimanje njihove privatne svojine.

U kontekstu toga sa skupa se upućuje javna podrška svim protestima, mještana sela Vraništa, i njhovom seoskom odboru da ne posustane od daljnjih eventualnih protesta.

Izvadak ovih predloga je da se u što skorijem vremenskom terminu angažuje jedan advokat, te po prikupljanju sve nepohodne dokumentacije oko marginalizacije građanstva Gore (dvodecenijska majorizacija u opštinskoj skupštini S.O. Dragaš, kao i nerušena bezbednosti, i tome sl.) uputi javni apel u ime UDG, obavestiti sve nadležne institucije pri admisnistraciji EU, i pokrene pravni proces.

Kao prilog će se dostaviti detaljno urađen elaborat koji je baziran na naučnim dokazima narušavanja prirodno – ekološkog sistema kao posledica potpunog zatvaranja reka u betonske cijevi (zakonski minimum je da investitor propusti minimalno 30 % vode, što to nije slučaj).

Veis Šerifi koordinator mreže NVO-a koje djeluju na Kosovu će u što kraćem roku dostaviti elaborat koji će se takođe u vidu apela uputiti EU instituciji nadležnoj za ekološki sistem)
Sa skupa je javno upućena poruka svim političkim partijama o zajedničkom djelovanju na svim poljima od bitne važnosti za građanstvo Gore (mogućnost zajedničkog djelovanja na izborima koji dolaze, i to na svim nivoima kako bi se postiglo jedinstvo). Ovo nikako ne znači uplitanje UDG u politiku i njihove partijske ciljeve, već jednostavno ima za cilj pronalaženje formule o zajedničkom djelovanju koliko je to moguće.

Na skupu je takođe razmatrano o modalitetima kako dijaspora može pomoći političarima, te da se aktivno uključi u mobilizaciju glasačkog tjela u zemljama EU (pod uslovom isključivog jedinstva kao jedinog uslova u delovanju kojem je za cilj sve gore navedeno, ali bez prejudiciranja naklonosti ili animozitetu prema nekoj partiji). Poražavajuća činjenica je da veoma malo ljudi u dijaspori učestvuje na izborima i time umanjuje snagu za eventualno pokretanje procesa decentralizacije. Rečeno je na skupu da dijaspora može ponuditi oko 2 hiljade potencijalnih glasova.
Ovo su odprilike najbitnija poglavlja o kojima se diskutovalo, i da su sve druge ideje bez obzira od koga dolaze uvijek dobrodošle, jer je i sama ideja o zajedničkom djelovanju uvek nadogradiva.

Na skupu je postignut, jednoglasnim dogovorom, izbor privremenog inicijativnog odbora UDG-a koji bi imao legitimitet do sveopšteg skupa dijaspore Gore koji bi se trebao održati u Gori početkom avgusta 2017.

Tada bi se pristupilo odabiru jednog izvršnog rukovodećeg tijela, koje bi trebalo imati legitimitet javnog oglašavanja u ime dijaspore Gore po svim tačkama, a koje bi se unapred usaglašavale u cilju izbegavanja bilo kakvog nesporazuma.
Kao zajedinčko koordiniranje u organizovanju sveopšteg skupa dijaspore u Gori, obavezu oko organizacije su preuzeli Nuhija Tairovci u svojstvu dosadašnjeg korodinatora drafta za opštinu Gora, te i Veis Šerifi ispred mreže NVO-a koji djeluju na Kosovu.

Poželimo im mnogo uspjeha u radu.

” PIO – UDG” (privremeni inicijativni odbor Udruženja Dijaspore Gore)

1. Miralem Pelivani (Belgija)
2. Zevdžan Muška (Francuska)
3. Seferi Vejdin (Belgija)
4. Fazlijan Boza (Austrija)
5. Velijević Ensar (Italija)
6. Asani Samir (Švajcarska)
7. Abdula Tajir (Nemačka)

Ispred PIO UDG svim ljudima iz Gore bilo gdje da se nalaze srdačne pozdrave/selame u nadi da će dati svoj doprinos omasovljavanju ove ideje.

Categories: Aktivnosti

0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *