UDRUŽENJE DIJASPORE GORE – Strasbourg 2017

Published by udg on

Postbriselske aktivnosti Udruženja Dijaspore Gore (u daljem tekstu UDG) su se nastavile u subotu 18. februara 2017. godine sastankom Upravnog Odbora (u daljem tekst UO) u Strasbourgu.

Ovim kratkim osvrtom se želi upoznati šira javnost sadržinom sastanka, kao i zacrtanim ciljevima i izazovima koji nas očekuju kao udruženje.

Cilj ovog sastanka je bio konkretizovanje dogovorenih tačaka u Briselu. Ono što jedno udruženje čini uspešnim je jedinstvo, konstruktivnost, iskrena predanost i pregalaštvo, što je UO UDG-a i pokazao dolaskom svih.

Kao prvo, cilj nam je bio usvajanje statuta UDG, što je jednoglasno usvojeno. Čitav tekst statuta UDG-a biće u što skorijem vremenu postavljen na web stranici UDG-a, jer je u toku prevod statuta na nemačkom jeziku, pošto će se UDG registrovati u Innsbrucku (Austrija), ali sa stavljanjem akcenta da je delokrug UDG-a čitava Evropa, ali i šire.

Samim činom registrovanja UDG-a, ono postaje legitiman subjekat koji okuplja sve iseljenike iz Gore, kao i sve ljude dobre volje.

Bez obzira na mnoge skeptike kojih je bilo, i ima ih još uvek u izobilju, UDG postaje prvo organizovano i legalno udruženje iseljenika Gore, i kao takvo je pionir u pokušaju organizovanja iseljenika Gore pod jedan kišobran.

UDG je iz organizacionih potreba izabralo i uže rukovdstvo koje će imati mandat do daljneg.

Konkretno, izabrani su predsjednik i potpredsjednik udruženja, kao i izvršni sekretar koji će se brinuti o admnistrativnim obavezama, kao i finansijskim ogledalom udruženja, za koje je dogovoreno da će biti transparentno i dostupno svakom preko web stranice udruženja.

Za predsjednika UDG je izabran Miralem Pelivani (Belgija), dok je za potpredsjednika izabran Zevdžan Muška (Francuska), a izvršni sekretar UDG-a je Fazlijan Boza (Austrija).

Tokom sastanka su dogoverni primarni gorući problemi u matici, te da UDG ima interese uključiti se što aktivinije u riješavanju istih, ali i po potrebi preduzimati konkretne inicijative i lobiranje, a sve u okviru statuta UDG-a.

Pošto je koncentracija naših iseljenika u Gori najfrekventnija krajem jula i početkom avgusta, dogovoreno je da se sveopšti skup održi u Gori (mjesto će biti naknadno određeno) u prvoj nedjelji avgusta mjeseca, a tačan datum će takođe biti veoma brzo utvrđen.

Kao konkretni prvi korak, UDG će se potruditi da obezbedi sponzore skupa, što je i rezultovalo time, da se već pokazalo intersovanje od pojedinih ljudi koji se bave privatnim preduzetništvom u EU.

I na kraju je urađen i logo udruženja koji će ubuduće biti zaštitni znak UDG-a, na kojeg autorsko pravo ima isključiuvo UDG, te i to da će logo biti pravno zaštićen u EU, iz preventivnig razloga radi svakakvih zloupotreba, kao i to da se logo ne sme koristiti u nikakve druge svrhe, sem u svrhe UDG-a za koje ono utvrdi da su za sveopšte dobro zajednice.

Dragi iseljenici Gore, nadamo se da će ovaj naš prvenac naići na sveopšte odobravanje, molimo vas za moralnu podršku, pozivano vas na omasovljavanje udruženja, jer nas i pored velikih razmimoilaženja, nesloge, i podele po mnogom presecima, ipak veže jedna pupčana vrpca koja nam je i dala ovozemaljski život.

Mi kao narod, namamo drugi zavičaj, drugi toprak sem Gore. Neka vam Gora uvek bude prva pomisao, neka vam Gora bude ta maslinova grančica koju ćemo jedni drugima ponuditi, neka nam Gora bude jato golubova mira prema svima, ma gdje god živeli, jer mi drugi zavičaj nemamo.

Categories: Aktivnosti

0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *